fredag den 16. oktober 2009

Der er en ulv ude i skoven


I sidste uge tog en ulv et lam lige her syd for byen. Og for et par dage siden blev den fotograferet med en mobiltlf. lige her øst for. Det er formentlig en ensom strejfer, der er kommet lidt langt sydpå; men vi har dem jævnligt her i området, selvom der ikke altid er skudsikkert bevis.
I følge eksperterne så var der senest ulve her i området i 2004. Men det var seneste gang, det var dokumenteret. Der er set ulve flere gange i den mellemliggende periode, de er bare ikke blevet fotograferet, og der har ikke været andet sikkert bevis.
Potespor er meget svære at bruge som bevis for ulve. Store hunde, specielt store blandingsracer, kan afsætte spor, som selv eksperter har meget svært ved at skelne fra ulve. Ofte følger eksperterne sporet længe, måske en kilometer eller mere, og baserer deres dom mere på den adfærd, som sporene viser end på sporene i sig selv.I denne omgang var der da også en ekspert ude og sige i medierne, at det næppe var en ulv, der var på spil, til trods for lammet, for spor og at flere mennesker indenfor de seneste uger har rapporteret, at de har set en ulv i området. Men det var altså inden, der kom et fotos på bordet.
Selvom det gamle grænseland her i det allernordligste Skåne, hvor jeg bor, er mere tætbefolket og bebygget end ulvenes normale levesteder længere oppe i Sverige, så er der egentlig intet til hinder for at en ulveflok eller to kunne leve mere eller mindre fast her i området. Der er skove nok, og en ulveflok har et stort revir, typisk omkring 200 km2 eller mere.
Selvom vi har en del vildsvin, som ulven kan jage, så skal folk nok, i så fald, vænne sig til, at der engang imellem ryger et par husdyr. Et lam, et får og lignende. Også kæledyr kan være i fare, katte og hunde der løber frit i skov og på mark. Men der er absolut ingen fare for mennesker.
Til trods for ulvens ikke alt for gode omdømme findes der historisk intet belæg for, at ulve skulle jage eller uprovokeret gå til angreb på mennesker.
Jeg synes, at det er lidt hyggeligt - godt nok ikke for lammet, men sådan er det jo i naturen.

Nu kommer schæferen travende ind i stuen for at sprede glæde og hundehår. Med sin sædvanlige schæfer-attitude som om han er universets centrum. Han kikker undersøgende på mig:
”Det der med ulven er jo noget, du har arrangeret, er det ikke?” siger han.
”Hvad?”
”Ja, du har jo lige udgivet din krimi NÅR ULVE JAGER. Den er lige nødlandet hos boghandlerne for et par dage siden. Synes du ikke, det er lidt mistænkeligt, at netop nu er der en ulv, der jager her ude i skoven?”
”Jamen, jeg kan ikke gøre for … og hvad mener du i øvrigt med nødlandet, dit uforskammede pelsdyr?”
”Synes du ikke, at den er lidt for tyk, lidt for reklame-smart, pjokleder?” svarer schæferen aldeles upåvirket.

På den baggrund vil jeg godt lige dokumentere min påstand med følgende link med foto af ulven: http://www.nsk.se/article/20091011/NYHETER/710119911
"Når ulve jager” af Per Lau Jensen, krimi/thriller, ISBN 9788776916428, kan nu bestilles hos alle boghandlere samt i over 1.000 online-bogshops. Kan f.eks. bestilles på dette link: http://www.saxo.com/dk/item/per-lau-jensen-naar-ulve-jager-paperback.aspx?utm_campaign=Forfatterskole%202009%20oktober&utm_medium=referral&utm_source=per%20lau%20jensen&utm_content=link%20til%20naar%20ulve%20jager

Ingen kommentarer: